Video ôn thi vào lớp 10 miễn phí

Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Hà Tĩnh 2012 2013

Thứ sáu - 27/05/2016 00:48

Thivao10.net giới thiệu Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Hà Tĩnh 2012 2013.

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

HÀ TĨNH

đỀ chính thỨc
KỲ THI TUYỂN SINH lỚP 10 thpT CHUYÊN HÀ TĨNH

Năm HỌC 2012 – 2013

Môn: TIẾNG ANH (Cho thí sinh chuyên)

Thời gian làm bài: 150 phút

Part I. Choose the word A, B, C or D whose underlined part is pronounced differently from the others in each sentence.

1. A. pleasure B. leisure C. escape D. decision
2. A. ache B. chorus C. chef D. choir
3. A. compliments B. volunteers C. laughs D. tanks
4. A. any B. fat C. add D. habit
5. A. booked B. sacred C. placed D. promised

 

Choose the word A, B, C or D whose main stress is different from the others in each sentence.

6. A. advertise B. newspaper C. different D. important
7. A. possible B. public C. distance D. prevent
8. A. consume B. garbage C. motorbike D. schoolyard
9. A. continue B. resource C. luxury D. replace
10. A. throughout B. difficulty C. company D. comfortable

 

Part II. Choose the correct answer A, B, C or D to complete each of the following sentences.

1. Had we caught the earlier train, we__________ home by now.

A. would have been B. would be C. were D. will be

2. There was nothing they could do _______ leave the car at the roadside where it had broken down.

A. unless B. instead of C. than D. but

3. He spent the entire night thinking and in the end _________ a brilliant idea.

A. came up to B. put up with C. came up with D. put through to

4. Mary: “Peter failed in the final examination last term.”           – Nancy: “__________”

A. Really? B. Sorry to hear that. C. What’s wrong? D. I can’t believe it.

5. The man who was taken to hospital had been __________ for three hours.

A. insensitive B. unconscious C. unfeeling D. indifferent

6. After each chapter in this book _________ where reference materials may be included.

A. do the pages find B. are found the pages
C. are the pages found D. the pages are found

7. Every possible means _________ to prevent the air pollution, but the sky is still not clear.

A. is used B. have been used C. are used D. has used

8. The waves on the beach on the west coast of  Florida are not ________ on the east coast.

A. much high as B. so high as that C. as high as those D. higher than

9. Assistant: “Is there anything I can do for you, sir?”       – Customer: “__________.”

A. Yes, you’re welcome B. Ok. Your time
C. Not now. Thanks anyway D. Sure. Go ahead, please

10. When replying to this advertisement, please __________ a stamped addressed envelope.

A. present B. contain C. enclose D. include

11. Such ________ that we didn’t want to go home.

A. was a beautiful flower display B. beautiful the flower display was
C. a beautiful flower display was D. a beautiful flower display

12. We were very tired last night because we _________ football in the afternoon.

A. played B. had played C. were playing D. have played

13. Nobody understands what the man over there says, _________?

A. doesn’t he B. does he C. don’t they D. do they

14. We should participate in the movements ­­_________ the natural environment.

A. organizing to conserve B. organized conserving
C. organized to conserve D. which organize to conserve

15.  Another ________ will be drawn from the experiment.

A. conclusion B. notice C. contrast D. inference

 


Part III. Complete the space in each of the following sentences with a suitable preposition.

1.

 

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8

9.

10.

Nobody is safe __________ suspicion at the moment.

 

The police took the burglars __________ surprise.

He had to pick up his welfare cheque  __________ person.

400 people a year die of this disease __________ average.

I know her __________ sight, but I don’t know her name.

He says he is ill. Or  __________ other words, he doesn’t want to come.

Mr. Knight can not be here, so his wife will accept the prize __________ his behalf.

The surgeon would have operated __________   her if he had felt he could save her life.

The rain will become heavy __________  times in the afternoon.

Why do you persist __________ blaming yourself for what happened?

 


Part IV. Each of the following sentences contains ONE mistake. Find and correct it. Number 0 has been done as an example.

0. Placebos look like real drugs, but most consist only in sugar or a salt solution.

1. The spinal cord is the main pathway for messages travelling between the brain for the rest of the body.

2. In 1960, chemists developed synthetic pheromones that were used to controlling insect pests.

3. Foods of animal origin generally supply greatest deal of iron to the diet than foods of plant origin.

4. Many discoveries have made in the fields of chemistry and physics.

5. There are some scissors in the dark drawer in the bedroom if you need it for cutting paper.

6. We see lightning before we hear the thunder it causes because sound travels more slowly than light is.

7. Bats are able to guide themselves by producing sound waves so high for us to hear.

8. Anyone who has ever tried to pick up spilled mercury agree that this element is hard to handle.

9. That touching toads causes warts are still one of the most widely believed superstitions in America.

10. A balance between cheap production and high quality have been a major concern in the field of crafts.

Your answer:

0. consist only in → consist only of  
1. 2.
3. 4.
5. 6.
7. 8.
9. 10.

Part V. Read the text and then give the correct form of the word in CAPITALS to complete the gaps.

Number (0) has been done as an example.

 

Kitchen Hygiene Your answer:
The next time you go to the supermarket don’t forget to buy the (0) __BIG__ bottle of kitchen cleaner you can to (1) __INFECT__ your work surfaces. Recent (2)___SCIENCE___ research in America has shown that the kitchen is often the most (3) ___HYGIENE___ of all the rooms in the home. The (4)___COMBINE___ of food, heat and dampness means the kitchen is (5) ___POTENTIAL___ a breeding ground for bacteria that can cause stomach upsets and vomiting. The study at the University of Arizona examined 15 homes over 30 weeks. Levels of (6) ___CLEAN___ were certainly not below average yet cutting boards and dishcloths were found to contain bacteria in far greater number than elsewhere in the home. Researchers say (7) ___IGNORE___ is the cause of the problem and point out that (8)___ADEQUATE___ cleaning can lead to serious food poisoning. The (9) ___SOLVE___? Make sure you clean all work surfaces (10) ___ DAY___ and keep an eye on that dishcloth! 0.  ……..biggest……….

 

1. …………………………………..

2. ………………………………….

3. ………………………………….

4. ………………………………….

5. …………………………………..

6. …………………………………..

7. …………………….…….……..

8. ………………………………….

9. ……………………….….…….

10. ………………………….……

 

 

Part VI. Read the text and then choose the correct answer A, B, C or D for each space.

No More Classes

The use of computers has meant students can study language programmes (1) __ their own speed when and for how long they want and no need to worry about the teacher having a favourite or doing (2)__ another boring lesson. What’s more, in the virtual classrooms of the future the student will (3) __ on their headset, and be transported into an imaginary school, choose their class, take the books they need off the shelf and (4) __ conversations with other computerised students. They might (5) __ choose to pay a visit to the supermarket or the train station, the bank or the restaurant. At the (6) __ of a button they would be transported to (7) __ realistic settings where they could practice their English, maybe getting a hand from a virtual English companion. All this perhaps, at the computer, from the comfort of their home: no (8) __ to catch the bus to college, or a plane to EnglandExciting? Certainly, and an interesting alternative to traditional classroom lessons. But would it ever (9) ___ the classroom? Hopefully not. Surelythe need to relate to real people talking about real issues and generally learning a little more about others will always lead language learners to (10) __ at least a little of their time with real people.

1. A. with B. for C. at D. in
2. A. still B. for C. yet D. already
3. A. place B. put C. set D. get
4. A. take B. do C. catch D. hold
5. A. although B. preferably C. instead D. contrary
6. A. force B. hit C. depress D. push
7. A. so B. such C. like D. alike
8. A. role B. duty C. obligation D. need
9. A. replace B. restore C. succeed D. recover
10. A. spend B. make C. have D. do


Part VII.  Read the passage carefully and find the missing word to complete each space.

Exam Tips

When the day comes give yourself plenty of time to do everything: have breakfast but don’t drink too much; go to the toilet; arrive on time, but not too (1) __ or you will find yourself getting more and more nervous while you wait to start. Try not to talk (2) __ the exam before you go in.

In the exam, calm yourself (3) __ by breathing deeply and thinking positively. Read the exam questions carefully and underline all of the key instruction words (4) __ indicate how the questions should be (5) __ If possible start with the ones (6) __ can do easily to give you confidence. Remember what you’ve learnt from practising questions and doing mock exams previously and plan your use of time. Don’t panic (7) __ everyone around you seems to start writing furiously straight away and don’t be tempted to follow their example.

Finally, after the exam, don’t join in a discussion about (8) __ everyone else did, unless you want to frighten yourself, and drain your self-confidence for the next exam. Above (9) __, remember that exams are not designed to catch you out, but to find out what you know, what you (10) __ and what you can do.

 

Your answer:

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.

Part VIII. You are going to read an extract from a writer’s journal. For Questions 1-8, choose the correct answer A, B, C or D.

Six months ago I made a rash promise. The leader of the youth club in our village rang me in March saying, “We’re thinking of running a children’s playscheme for a day in October half-term. Would you be prepared to help?” My response was “Sure, why not?” In truth I was a little flattered to be asked, even though working as a care assistant with old people hardly qualified me for the role. Still, I duly put the date in my diary and of course I forgot all about it. I don’t know if you’ve noticed this but time has a habit of speeding along faster than a police car chasing a robber and, before I knew it, the day was dawning.

I arrived at the youth centre that morning feeling full of trepidation. There was a gang of 12 helpers including me and each pair had been allocated a particular age group. Mine was the 10 to 11 year olds. Even with the planning meeting I had attended the week before, I worried about whether I was up to the task. Why hadn’t I read through the copious lesson plans we were given beforehand? And wasn’t the average 10-year-old more interested in the latest Play Station game than making things with paper and glue?

All too quickly the children began arriving. The look of relief on parents’ faces as they handed their offspring over to us was quite comical. A handful of the children were already members of the club but the other forty five or so were from the local primary schools. Again I asked myself why I had elected to spend a day with all these ‘little monsters’ especially when I have two all of my own to contend with!

I needn’t have worried of course as it turned out to be a marvelous day. We watched entertaining DVD clips, learned ‘action’ songs, made clay pyramids, decorated biscuits, played memory games and spent some time in quiet reflection. I say ‘we’ because I rediscovered my inner child and joined in all the activities.

The particular highlight for me was the final rendition of “He’s got the whole world in his hands” in the closing part of the day. The children knew the words and actions off by heart and sang so loudly it was almost enough to bring the roof down. It’s difficult to explain those moments; only that the body tingles with the pleasure of having witnessed something so magical.

Of course there were also moments of great poignancy. I found it difficult to stop thinking of one little girl, who mentioned oh-so-casually that her mum was in hospital and would be there for a long time. It’s easy for us adults to idealise childhood and forget that some children have their own burden of anxieties and concerns. When I got home utterly exhausted, still with modelling clay under my fingernails, I reflected on what a privilege it had been.

There was one disappointment for the children and that was that the playscheme was only running for a day, and not the whole week. As I said farewell to my group, one of the children turned and said “Can we do it again in the next holiday, Miss?” My response was, “Sure, why not?”

1. When the offer of the job was made the writer____________.

A. felt she had made a mistake to agree B. thought she had appropriate experience for the job
C. believed she shouldn’t have been asked D. gave the impression she wasn’t sure about accepting the job

2. When the day arrived the writer was surprised _____________.

A. that the day had come round so quickly B. because she witnessed a car chase on the way
C. because she’d forgotten to write down the date D. that she woke up at dawn

3. When the writer arrived to start her job she ____________.

A. put the children into pairs
B. realised she should have done more preparation
C. felt confident she could deal with 10 and 11 year olds
D. saw the children had brought their own electronic games to play with

4. According to the writer, the parents were ____________.

A. happy to stay with their children all day B. glad to leave their children
C. worried about children from the other schools D. nervous that their children might not behave themselves

5. The writer needn’t have worried because ____________.

A. the children were quiet during the day B. the children weren’t doing messy activities
C. she had fun herself D. the time passed quickly

6. The writer’s best moment ______________.

A. occurred in the middle of the day B. took her by surprise
C. was hard to put into words D. was when the day was over

7. According to the writer, adults _______________.

A. think that being a child is a privilege B. are usually exhausted by bringing up their children
C. don’t have a stressful life D. sometimes forget that children have worries too

8. What is the writer’s attitude by the end of the day?

A. She was disappointed with the experience. B. She could imagine doing the job again next time.
C. She was sad to say good bye to the children. D. She hopes the playscheme will be longer in future.

Your answer:

1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.

 

Part IX. Use the words and  phrases given to write a complete letter.

Dear Mary,

1. Thank you / much / letter / arrive / few days ago.

2. It / lovely / hear / you.

3. I / sorry / I / not / write / such / long time / because I / busy / lately.

4. As you know / we / buy / new house / May.

5. It / very bad condition / and / need / a lot / work.

6. We / finish / most / it now / and it / look / very nice.

7. John and I / decide / give / house – warming party / October 2nd.

8. You / think / you / able / come?

9. Please give / me / ring / let / know / you / make / it.

10. I / really / look forward / see / you again.

Love,    Bob

Your answer:

1. …………………………………………………………………………. …………………………………………………………

2. …………………………………………………………………………. …………………………………………………………

3. …………………………………………………………………………. ………………….……………………………………..

4. …………………………………………………………………………. ………………….……………….…………………….

5. …………………………………………………………………………. ………………….……………………………………..

6. …………………………………………………………………………. ………………….……………………………………..

7. …………………………………………………………………………. …………….…………………………………………..

8. …………………………………………………………………………. ……….………………………………………………..

9. …………………………………………………………………………. ……………………………….………………………..

10. ……………………………………………………………………….. ………………………………………….……………..

Part XChoose one of the following transportation vehicles then write an essay of about 200 words to explain why you think it is important to people’s lives.

• automobiles

• bicycles

• airplanes

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………

———- THE END ———-

 

Đáp án đề thi

Part I. (2 điểm): 0,2 / câu

 

1. C 2. C 3. B 4. A 5. B
6. D 7. D 8. A 9. C 10. A

 

Part II(3 điểm): 0,2 / câu

 

1. B 2. D 3. C 4. B 5. B
6. B 7. A 8. C 9. C 10. C
11. A 12. B 13. D 14. C 15. A

 

Part III. (1 điểm):  0,1 / câu

 

1. from 2. by 3. in 4. on 5. by
6. in 7. on 8. on 9. at 10. in

Part IV. (1 điểm): 0,1 / câu

1. for the → and the 2. to controlling     → to control
3. greatest deal → greater deal 4. have made          → have been made
5. need it               → need them 6. light is                → light does
7. so high              → too high 8. agree that → agrees that
9. are still  → is still 10. have been  → has been

Part V(2 điểm): 0,2 / câu

 

1. disinfect 2. unhygienic 3. scientific 4. combination 5. potentially
6. cleanliness 7. ignorance 8. inadequate 9. solution 10. daily

 

Part VI. (2 điểm): 0,2 / câu

1. C 2. C 3. B 4. D 5. C
6. D 7. B 8. D 9. A 10. A

Part VII.  (2 điểm):  0,2 / câu

1. early 2. about 3. down 4. that/which 5. answered
6. you 7. if/when 8. what 9. all 10. understand

 

Part VIII(2 điểm): 0,25 / câu

1. A 2. A 3. B 4. B
5. C 6. C 7. D 8. B

 

Part IX(2 điểm): 0,2 / câu

Dear Mary,

1. Thank you very much for your / the letter which arrived / arriving a few days ago.

2. It was lovely to hear from you.

3. I am sorry I haven’t written (to you) for such a long time because I’ve been very busy.

4. As you know, we bought a new house in May.

5. It was in very bad condition and it needed a lot of work.

6. We have finished most of it now and it looks very nice.

7. John and I (have) decided to give a house-warming party on October 2nd

8. Do you think you will be able to come?

9. Please give me a ring and let me know if / whether you can make it.

10. I am really looking / really look forward to seeing you again.

Love

Bob

Part X. (3 điểm):

– Nội dung (content): 1.5 điểm: đúng yêu cầu của đề, đúng hình thức của một bài luận, ý rõ ràng

- Từ vựng (vocabulary): 0.5 điểm: cách dùng từ chính xác, đa dạng

- Ngữ pháp (grammar): 0.5 điểm: dùng chính xác về cách sử dụng

- Tính mạch lạc và trôi chảy (coherence and cohesion) + độ dài (length): 0.5 điểm

- Sai dưới 4 lỗi không trừ điểm.

- Sai trên 4 lỗi, hoặc sai những lỗi nặng trừ điểm xét theo cục diện cả toàn bài.


 
 

  Ý kiến bạn đọc

Mã bảo mật   
Xem thêm đề thi về:
 

Các đề thi của Sở GD&ĐT Hà Tĩnh

 

Đề thi khác cùng môn Môn tiếng Anh

Tìm kiếm đề thi
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây