Video ôn thi vào lớp 10 miễn phí

Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Phan Bội Châu, Nghệ An năm 2011

Thứ sáu - 24/02/2017 21:30

Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Phan Bội Châu, Nghệ An năm 2011 2012 có đáp án là tài liệu hữu ích cho các em ôn thi vào trường chuyên.

SỞ GD& ĐT NGHỆ AN

ĐỀ CHÍNH THỨC

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10

TRƯỜNG THPT CHUYÊN PHAN BỘI CHÂU

NĂM HỌC 2011- 2012

                                                     

Môn thi: TIẾNG ANH

Thời gian: 120 phút (không kể thời gian giao đề)

 

SECTION I: PHONETICS

 

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

1.    A. precious                    B. preparation               C. pretty                        D. repetition

2.    A. architect                    B. parachute                  C. choir                          D. psychology

3.    A. treason                      B. reason                       C. season                       D. jealous

4.    A. aggressive                 B. suggest                     C. energy                       D. garbage

5.    A. measure                    B. vision                        C. pleasure                     D. pension


II. Identify the word whose stressed pattern is different from that of the others.

1.    A. official                      B. literacy                      C. inventory                  D. stationery

2.    A. diversity                   B. severe                   C. ecosystem              D. courageous

3.    A. prediction                 B. compulsory               C. intelligent                  D. judgement

4.    A. valuable                    B. entertain                   C. honesty                     D. mountain.

5.    A. realize                       B. product                     C. mechanic                   D. separate

 

SECTION II: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the best answer from A, B, C or D to fill in the blanks.

1. It is recommended that he _______ this course

       A. took                          B. takes                         C. take                           D. taking

2. Various societies define _______ in many rather complex ways.                         

      A. that is successful        B. what success is         C. that success is           D. what is success

3. I could not turn in my paper on time because my word processor _______. 

       A. fell down                  B. turned down             C. tore down                 D. broke down

4. “You must always ­­_______ us the truth” the judge said to the man.

       A. tell                            B. confess                     C. speak                         D. say

5. Her father is a _______ drinker. He is always drinking.

       A. strong                       B. heavy                        C. addictive                   D. capable

6. Don’t set off fireworks too closely to your house, _______?

       A. do you                      B. don’t you                  C. will you                     D. won’t you

7. Trains stop here in order to _______ passengers only. 

       A. pick up                      B. get off                      C. pull up                       D. pull in

 

8. In recent years, more and more people _______ for things with credit cards.

     A. pay                              B. are paid                     C. are paying                 D. have been paying

9. He was the first person _______ the fire.

       A. discover                    B. to discover                C. discovering               D. discovered

10. “Who was the man with you yesterday?”   - “He was _______.”

       A. the next door man                                          B. the man next to the door   

       C. the man next by the door                               D. the man next door   

11.   John: “I didn’t pass my driving test.”   -Anna: “_______!”

       A. Better luck next time                                     B. So poor                     C. Congratulations    D. That was nice of them

12. You can _______ your sister to our party tonight.

       A. bring                         B. carry                         C. take                           D. get

13. You need more exercise, so you should _______ golf.

       A. carry out                   B. take in                       C. turn up                      D. take up

14. I like that photo very much. Could you make an _______ for me?

       A. increase                     B. enlargement              C. expansion                  D. extension

15. His roses won the first ________in the local flower competition.

       A. prize                          B. award                       C. cup                            D. reward


II. There are TEN mistakes in the passage. Each numbered line in the right column has one. Find and correct them.

 

Everyone wants to reduce pollution. But the pollution problem is as complicated as it is serious. It is complicated because of much pollution is caused by things that benefit people. For example, exhaust of automobiles causes a large percent of all air pollution. However, the automobile provides transportation for million of people. Factories discharge much of material that pollutes air and water, but factories give employment to the large number of people.

Thus, to end or great reduce pollution immediately, people would have to stop using many things that benefit them. Most the people do not want to do that, of course. Nevertheless, pollution can be gradual reduced in several ways. Scientists and engineers can work to find ways to less the way of pollution that such things like automobiles and factories cause. Governments can pass and enforce laws that request businesses and traffic to stop, or to cut down on certain polluting activities.

Your answer:

 

(1) …………..…….…

(2) …………..….……

(3) ……………...……

(4) ……………………

(5) ……………………

(6) ……………………

(7) ……………………

(8) ……………………

(9) ……………………

(10) ……………..……

III. Fill in each blank with the correct form of the given word.

1.  He feels sad about his _______ result in the examination.    

 SATISFY

2.  The_______ of this factory are widely consumed in this country.

 PRODUCE

3.  You must keep on working with him no matter how much you ______.        

 AGREE

4.  Film festivals are_______ divided into categories like drama, documentary or animation.

 TYPICAL

5.  He enjoyed _______ with friends and it cost nothing.

 SOCIAL

6.  I have just bought a replacement for one of my favorites which _______ disappeared.

 MYSTERY   

7. Gift exchange is _______ expression of social relations. 

 SIGNIFY  

8.  I try not to remember this ______ experience that only leaves me with unhappy thoughts.

 FRIGHTEN  

9. The boy _______ asked for permission to go out with his friends.                                                               

 REPEAT

10. British Rail apologized for the _______ of the 4.20 to Bath. 

 CANCEL

 

SECTION III: READING COMPREHENSION

I. Choose the best answer from A, B, C or D to fill in each numbered blank in the following passage.

NEW HUNT FOR LIFE IN SPACE

       British space scientists are planning to join the American in the race to find evidence of life on (1)_______ planets. Alan Penny and his team at the Rutherford Appleton Laboratory have designed a telescope that is 40 times more powerful than Hubble. Known as ‘Darwin’, his telescope could tell if planets 50 (2) _______ years away have any kind of life on them. Two days (3) _______, NASA scientists had shown a proof that one of Jupiter’s moons could support life, Penny announced that his telescope may be included in a European Space Agency mission. The Darwin project, with a (4)_______ of 500 million, is on a short list of two proposals. If approved it will probably be (5)_______ around 2015, its destination somewhere between Mars and Jupiter. The blueprint is actually for five telescopes positioned 50 meters apart in space, slowly circling a (6)_______ processing station. The combined data from these telescopes would build up a full picture of a planet, picking out faint images that have never been seen before. Darwin would not be able to take detailed photographs of the planets it (7) _______, but Penny believes a second- generation telescope could be sent up to do this. He claims it is worthwhile mapping the universe around our (8) _______ galaxy, even though these planets lie (9)_______ our reach for the moment. The European Space Agency will make its decision (10) ______ Darwin within three years.

1.    A. another                     B. other                         C. others                        D. the other

2.    A. light                          B. lighten                      C. lightening                  D. lighting

3.    A. following                  B. after                          C. next                           D. later

4.    A. price                          B. schedule                   C. charge                       D. budget

5.    A. driven                       B. fetched                     C. launched                   D. taken

6.    A. central                       B. centre                        C. middle                      D. heart

7.    A. invents                      B. searches                    C. discovers                   D. looks

8.    A. alone                         B. same                         C. one                            D. own

9.    A. out                            B. toward                      C. beyond                      D. over

10. A. of                              B. on                             C. about                         D. with

 

II. Read the following passage and choose the best answer from A, B, C or D to the questions.

      A pilot cannot fly by sight alone. In many conditions, such as flying at night and landing in dense fog, a pilot must use radar, an alternative way of navigating. Since human eyes are not very good at determining speeds of approaching objects, radar can show a pilot how fast nearby planes are moving. The basic principle of radar is exemplified by what happens when one shouts in a cave. The echo of the sounds against the walls helps a person determine the size of the cave. With radar, however, the waves are radio waves instead of sound waves. Radio waves travel at the speed of light, about 300,000 kilometers in one second. A radar set sends out a short burst of the radio waves. Then it receives the echoes produced when the waves bounce off objects. By determining the time it takes for the echoes to return to the radar set, a trained technician can determine the distance between the radar set and other objects. The word “radar”, in fact, gets its name from the term “radio detection and ranging”. “Ranging” is the term for detection of the distance between an object and the radar set. Besides being of critical importance to pilots, radar is essential for air traffic control, tracking ships at sea, and for tracking weather systems and storms. 

1. What is the main topic of this passage? 

A. The nature of radar.                                       B. History of radar.       

C. Alternatives to radar.                                       D. Types of ranging. 

2. According to the passage, what can radar detect besides locations of objects? 

      A. Shape                       B. Speed                        C. Size                            D. Weight  

3. Which type of waves does radar use? 

A. tidal                         B.  heat                          C. sound                         D. radio 

4. The word tracking in the passage most closely means _______. 

      A. sending                    B. repairing                    C. ranging                       D. searching for

5. What might be inferred from the passage about radar? 

      A.  It has improved navigational safety.             B. It was developed from a study of sound waves.

            C. It takes the place of a radio.               D. It gave birth to the invention of the airplane. 

 

III. Fill in each numbered blank with a suitable word in the following passage.

       The idea that a blind person could drive a car sounds crazy. And the concept of someone who can’t see driving a car at almost 150 miles per hour sounds even (1) _______. Miranda Naylor, a blind accountant from Southport, has done exactly that in an attempt to (2) _______ money for charity. Mrs. Naylor drove (3) _______ sports car for two miles in a straight line along the runway of a disused airfield. She was in radio contact with her husband Pete Naylor, (4) _______ was able to give her directions and advice in this way. Her amazing achievement is expected to raise about £50,000, which will be donated (5) _______ a company that trains dogs for the blind. Mrs. Naylor has been blind (6) _______ she was six years old and she still has some visual memories of the world (7) _______ her. She admits that not having her sight makes her life awkward at times. She believes that if you are disabled in any way, you shouldn’t waste time (8) _______ sorry for yourself. “It makes a lot of sense to keep busy” she says. “Achieving (9)_______ can be a great source of self confidence”. Miranda is now looking for a new challenge and (10) _______ like to ride a motorbike.

 

SECTION IV: WRITING

I. Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first one.

1. I find his handwriting very hard to read.

    I have …………………………………………………………………..………………………..………

2. He got down to writing a letter as soon as he returned from his work.

    No sooner ………………………………………………………………………………………….…..

 3. Success depends on your hard work.

     The harder …………………………………………………………………………………………..…

4. “If I were you, I wouldn’t accept his marriage proposal”, said Nam to Lan.

   Nam …………………………………………………………………………………………….………

5. No matter how hard I tried, I could not open the window.

   ð Try ……………………………………………………………………………………..……………..….

II. Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first one, using the given word. Do not change the given word.

1. The fridge is completely empty.                                                                  

    ……………………………………………………………………….………………………………..…..

LEFT

2. It is pointless to have that old typewriter repaired.                                     

    ……………………………………………………………………….……………………………..……..

WORTH

3. Frank never pays any attention to my advice.                                                                             

    ……………………………………………………………………….……………………………….…..

NOTICE

4.         John only understood very little of what the teacher said.                         

    ……………………………………………………………………….……………………………..……..

HARDLY

5.        Her ability to run a company really impresses me.

    ……………………………………………………………………….…………………………….……..

IMPRESSED

 

III. Write a composition on the following topic (about 150-200 words)

Do you agree or disagree with the following statement?

  It is better for children to grow up in the countryside than in a big city.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………………………

Đáp án đề thi

SECTION I: PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently…                   (5x1=5 pts)

1. C

2. B

3. D

4. A

5. D

 

II. Identify the word whose stressed pattern is different from …                              (5x1=5 pts)

1. A

2. C

3. D

4. B

5. C

 

SECTION II: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the best answer from A, B, C or D to fill in the gaps.                             (15x1=15 pts)

1.   C

2.   B

3.   D

4.   A

5.   B

6.   C

7.   A

8.   D

9.   B

10. D

11. A

12. C

13. D

14. B

15. A

 

II. There are TEN mistakes in the passage. Find them out and correct them.     (10x1=10 pts)

1. because

2. from

3. percentage

4. millions

5.   a

6. greatly

7. Most of

8. gradually

9. lessen

10. as

 

III. Fill in each gap with the correct form of the given words.                               (10x1=10 pts)

1. unsatisfactory

2. products

3. disagree

4. typically

5.   socializing

6. mysteriously

7. significant

 8. frightening

 9. repeatedly

10. cancellation 

 

SECTION III: READING COMPREHENSION

I. Choose the best answer to fill each blank in the following passage.                   (10x1=10 pts)

1. B

2. A

3. D

4. D

5.   C

6. A

7. C

8. D

9. C

10. B

 

II. Read the passage and choose the answers to the questions below.                      (5x2=10 pts)

1. A

2. B

3. C

4. D

5. A

 

III. Fill each blank in the following passage with a suitable word.                        (10x1=10 pts)

1. crazier

2. raise

3. a

4. who

5.   to

6. since

7. around

8. feeling

9. something

10. would

 

SECTION IV: WRITING

I. Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first.               (5x1=5 pts)

1. I have difficulty (in) reading his handwriting.

2. No sooner had he returned from his work than he got down to writing a letter.

3. The harder you work, the more successful you are.

4. Nam advised Lan not to accept his marriage proposal.

5. Try as hard as I might, I could not open the window.

 

II. Finish the second sentence so that it has ….                                                             (5x1=5 pts)

1. There is nothing left in the fridge.

2. That old typewriter is not worth repairing. / It is not worth repairing that old typewriter.

3. Frank never takes any notice of my advice.

4. John could hardly understand what the teacher said. /Hardly could John understand……

5. What I am really impressed by is her ability to run a company. / I’m really impressed by her….

 

III. Write a composition on the following topic (about 150-200 words)                          (15 pts)

- Layout and length.

- Grammar, structures and vocabulary.

- Content.

TOTAL MARK: 100 pts : 5 = 20 pts

 

 

THE END


 
 

  Ý kiến bạn đọc

Mã bảo mật   
Xem thêm đề thi về:
 

Các đề thi của Sở GD&ĐT Nghệ An

 

Đề thi khác cùng môn Môn tiếng Anh

Tìm kiếm đề thi
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây