Video ôn thi vào lớp 10 miễn phí

Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Nguyễn Trãi Hải Dương 2012 2013

Thứ ba - 31/05/2016 03:59

Thivao10.net giới thiệu Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Nguyễn Trãi Hải Dương 2012 2013.

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

HẢI DƯƠNG

 

   
 
 

ĐỀ CHÍNH THỨC

 

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN NGUYỄN TRÃI

NĂM HỌC 2012-2013

Môn thi: Tiếng Anh (Chuyên)

Thời gian làm bài: 120 phút

 (Đề thi có: 04 trang)

 

Thí sinh làm bài vào tờ giấy thi.

Phần trắc nghiệm: Chỉ cần viết phương án chọn A, B, C, hoặc D.

Phần tự luận: Viết đầy đủ theo yêu cầu của bài.

(Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu gì.)

____________________________________________________________

 

A. PHONETICS:

Choose the word that has a different stress pattern from the others in each group. (5 points)

1. A. original                             B. comprehensive        C. complementary        D. illustration

2. A. electrician                        B. Japanese                 C. possibility                D. comfortable

3. A. category                          B. profitable                 C. eventually                D. ordinary      

4. A. suspicious                       B. embroider                C. logical                      D. religion

5. A. mausoleum                      B. government             C. correspond              D. unpolluted

B. GRAMMAR – VOCABULARY – LANGUAGE FUNCTIONS:

I. Choose the option A, B, C or D which best completes or responds to each sentence. (20 points)

6. He is a specialist ______ modern Vietnamese literature.

            A. of                             B. at                             C. for                           D. in

7. David has not seen Linda for fifteen years and has ______of her address.

            A. no idea                    B. nothing                    C. no thought               D. no mind

8. The population of the world is growing at an alarming ______.

            A. rate                         B. measure                  C. step                         D. cost

9. After Freddie ______school, he joined the army.

A. finishing                   B. finishes                    C. had finished            D. has finished

10. Don't go too fast! I can't ______ up with you.

            A. go                            B. walk                         C. run                          D. keep

11. It was unfair of you ______ her for something she didn't do.

            A. so as to criticize       B. that criticizing           C. to criticize                D. criticized

12. My father didn't like coffee and ______did my mother.

            A. none                        B. either                       C. so                            D. neither

13. He said that he ______ some flowers in the garden at that moment.

            A. is watering               B. would water C. was watering           D. watered

14. For the last thirty years, space exploration______ great contributions to weather forecasting.

            A. has made                 B. makes                      C. is making                 D. has been made

15. Miss Trang is wearing a ______dress.

                A. beautiful blue new           B. new beautiful blue           C. blue beautiful new           D. beautiful new blue

16. "How about going fishing this Sunday?" - "______ "

                A. That's a good idea.          B. Never mind.                      C. Yes, I am fishing.             D. That's my pleasure.

17. He seldom takes part in any of the class activities, ______?

            A. doesn’t he               B. does he                   C. is he                        D. isn’t he

18. If you ______ to be a doctor, you have to study harder.

            A. want                         B. will want                   C. wanted                    D. would want

19. The cupboard in ______ rare books are kept is near the window. 

            A. where                      B. which                       C. that                          D. whom                     

20. Huong went on working ______ the noise the children made.

A. because of              B. in spite of                C. because                  D. even though

21. I wish there ______ no more wars in the world.

            A. are                           B. have been               C. will be                      D. were           

22. No sooner ______ arrived home than it rained heavily.

A. had he                     B. has he been            C. he has                     D. he had

23. Give me a ring before nine tomorrow morning, ______ I’ll be too busy to talk to you.

A. unless                      B. therefore                 C. if                              D. otherwise

24. The soldiers are made ______ ten miles a day.

            A. run                           B. to run                       C. running                    D. ran

25. All of us are ______ that she has won the first prize in the competition.

            A. amazingly                 B. amazed                    C. amazing                   D. amazement

II. Provide the correct form of the words in brackets in the sentences below. (10 points)

26. John lost his job because he often behaved (POLITE) towards his customers.

27. A great deal of (SCIENCE) research has been performed in this field.

28. Hoang Anh was (COURAGE) to apply for the job.

29. Mr. Long is a very (CONSIDER) person, so we love him very much.

30. He didn’t pass the final examination due to his (LAZY).

31. Many rural areas in Viet Nam have been (URBAN) in the past few years.

32. Peter fell off the ladder, but his (INJURE) were not very serious.

33. The (RESIDE) in this city are very friendly.

34. Those clothes look smart, but they are very (COMFORT).

35. The movie we have just watched is (EXCEPTION) good.

III. Choose the underlined words or phrases in each sentence below that needs correcting. (5 points)

36. Ninety percent of the earthquakes occur around the Pacific Rim knows as the “Ring of Fire”.

                 A                             B                       C                                     D

37. Walk in the country in the evening is very pleasant at this time of year.

         A                                                                   B       C               D

38. Ha Noi, along with Ha Long and Hue, are among the most popular tourist destinations in Viet Nam.                           A                                         B      C                                                   D

39. It’s high time the government spend more money on education.

                 A         B                          C                           D

40. Some of the people were standing in the street watched the firework display while others were singing a song.

                A                         B                                    C                                                D

C. READING:

I. Read the following passage and decide which option A, B, C, D best fits each space. (10 points)

          Everyone wants to reduce pollution. But the pollution problem is as complicated _________ (41) it is serious. It is complicated because much _________ (42) is caused by things that benefit people. For example, exhaust _________ (43) automobiles causes a large percentage of all air pollution. _________ (44) the automobiles provide transportation for millions of people. Factories _________ (45) much of the material which pollutes air and water, but factories give employment to a large number of people.

        Thus, to _________ (46) or greatly reduce pollution immediately, people would have to stop using many things that benefit them. Most of the people do not want to do that, of course. But pollution can be _________ (47) reduced in several ways. _________ (48) and engineers can work to find ways to lessen the _________ (49) of pollution that such things as automobiles and factories cause. Governments can pass and enforce laws that require businesses and individuals to stop, or cut _________ (50) on certain polluting activities.

41. A. since                        B. because                   C. as                            D. for

42. A. pollution                   B. pollutant                   C. polluter                    D. polluting

43. A. in                             B. from                         C. at                             D. for

44. A. Therefore                B. However                  C. Moreover                D. But 

45. A. offer                                    B. discharge                 C. emit                         D. dissolve

46. A. increase                   B. pause                      C. cause                      D. end

47. A. increasingly                         B. gradually                  C. hopelessly               D. dangerously

48. A. Scientists                 B. Doctors                    C. Lecturers                 D. Botanists

49. A. number                    B. figures                     C. amount                    D. numbers     

50. A. down                       B. off                           C. up                            D. into

II. Read the following passage and fill in each numbered blank with ONE suitable word. (10 points)

The Internet is made _________ (51) of millions of computers linked together around the world in _________ (52) a way that information can be sent from any computer to any other 24 hours a day. These ___________ (53) can be in homes, schools, universities, government departments, or businesses. The Internet is often described as a network of networks _________ (54) all the smaller networks of organizations are linked together into one giant network _________ (55) the Internet. All computers are pretty much equal once connected to the Internet, the _________ (56) difference will be the speed of the connection _________ (57) is dependent on your Internet Service Provider and your own modem.

_________ (58) are many things you can do and participate in once connected to the Internet. They include using a range of services _________ (59) communicate and share information and things quickly and inexpensively with millions of people, _________ (60) young and old and from diverse cultures around the world.

III. Read the following passage and choose the correct answer A, B, C, or D. (10 points)

It is often said that books are always a good friend and reading is an active mental process. Unlike TV, books make you use your brain. By reading, you think more and become smarter. Reading improves concentration and focus. Reading books takes brain power. It requires you to focus on what you are reading for long periods. Unlike magazines, Internet posts or e-emails might contain small pieces of information. Books tell the whole story. Since you must concentrate in order to read, you will get better at concentration. Many studies show if you do not use your memory, you lose it. Reading helps you stretch your memory muscles. Reading requires remembering details, facts and figures and in literature, plot lines, themes and characters.

Reading is a good way to improve your vocabulary. Do you remember that when you were at elementary school you learned how to infer the meaning of one word by reading the context of the other words in the sentence? While reading books, especially challenging ones, you will find yourself exposed to many new words.

Reading is a fundamental skill builder. Every good course has a matching book to go with it. Why? Because books help clarify difficult subjects. Books provide information that goes deeper than just classroom discussions. By reading more books, you become better informed and more of an expert on the topics you read about. This expertise translates into higher self-esteem. Since you are so well-read, people look to you for answers. Your feelings about yourself can only get better.

Books give you knowledge of other cultures and places. The more information you have got, the richer your knowledge is. Books can expand your horizons by letting you see what other cities and countries have to offer before you visit them.

61. Books have great influence on ________.

A. muscles                         B. brain                        C. friendship                            D. TV

62. When you are reading a book, ________.

A. you have to read small pieces of information

B. you have to read during a very long time

C. you use your brain in concentration and focus

D. you lose your memory

63. A challenging book ________.

A. helps you to improve your vocabulary               B. is only for primary pupils

C. can translate all new words                                D. contains a lot of difficult vocabulary

64. Books ________.

A. are compulsory in every course                         B. contain less information than class discussions

C. make a sick patient feel better                           D. are not needed in most of the courses

65. According to the passage, reading books cannot help you ________.

A. widen your knowledge of other cultures and places

B. enrich your vocabulary

C. be self-confident

D. become a good builder

D. WRITING:

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (10 points)

66. Someone serviced his car last week.

→ He __________________________________________________________________________.

67. We haven’t seen each other for 5 years.

→ The last time __________________________________________________________________.

68. The exercise is so difficult that we can't do it.

→ The exercise isn’t ______________________________________________________________.

69. I think that no one in my class is more intelligent than Jack.

→ I think Jack ___________________________________________________________________.

70. Nga would rather stay at home and watch TV than go to the movies.

→ Nga prefers ___________________________________________________________________.

II. Use the suggested words and phrases to write complete sentences of a passage. (10 points)

71. Jack London / be / famous / American writer.

72. He/ bear / January / 13 / 1876 / San Francisco / California.

73. His family / poor / he / have / leave / school / make money.

74. He / work / hard / different jobs.

75. Later / he / return / school / he / not / stay / long.

76. 1897 / he / go / Alaska / find / gold / he / find / ideas / books and stories / instead.

77. He / come / home / start / write.

78. Writings / be / successful / he / become / rich / famous / twenties.

79. Poor health / he / die / 1916 / be / 40.

III. Write a letter to an imaginary friend, Minh Thu, to tell her about your neighborhood. (10 points)

Your letter should include the information about:

- Where you live (You are required to use the name: Minh Duc village or Minh Duc town)

- What your house looks like

- What you can see from your house

- How far it is from your school

- How you get to school

- What kinds of facilities there are in your neighborhood

- What things in your neighborhood you like best. Why

Begin and end your letter as follows:

Dear Minh Thu,

……………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………

Love,

Tuan Anh

-----THE END-----

Đáp án đề thi

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

Hải Dương

 

ĐÁP ÁN

ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN NGUYỄN TRÃI

NĂM HỌC 2012-2013

Môn thi: Tiếng Anh (Chuyên)

____________________________________________________________

 

A. PHONETICS:

5.0 points: 1.0 point for each correct answer.

 

1. A

2. D

3. C

4. C

5. B

 

 

B. GRAMMAR – VOCABULARY – LANGUAGE FUNCTIONS:

I. 20 points: 1.0 point for each correct answer.

 

6. D

7. A

8. A

9. C

10. D

11. C

12. D

13. C

14. A

15. D

16. A

17. B

18. A

19. B

20. B

21. D

22. A

23. D

24. B

25. B

 

 

II. 10 points: 1.0 point for each correct answer.

 

26. impolitely

27. scientific

28. encouraged

29. considerate

30. laziness

31. urbanized/

      urbanised

32. injuries

33. residents

34. uncomfortable

35. exceptionally

 

 

III. 5.0 points: 1.0 point for each correct answer.

 

36. D

37. A

38. B

39. C

40. C

 

 

B. READING:

I. 10 points: 1.0 point for each correct answer.

 

41. C

42. A

43. B

44. D

45. B

46. D

47. B

48. A

49. C

50. A

 

 

II. 10 points: 1.0 point for each correct answer.

 

51. up

52. such

53. computers

54. because/since/as

55. called

56. only/unique

57. which/that

58. There

59. to/ in order to/

      so as to

60. both

 

 

III. 10 points: 2.0 points for each correct answer.

 

61. B

62. C

63. A

64. A

65. D

 

 

C. WRITING:

I. 10 points: 2.0 points for each correct sentence.

66. He had/ got his car serviced last week.

OR: He had someone service his car last week.

OR: He got someone to service his car last week.

67. The last time we saw each other was 5 years ago.

68. The exercise isn’t easy enough for us to do.

69. I think Jack is the most intelligent (student/pupil/boy/person) in my class.

70. Nga prefers staying at home and watching TV to going to the movies.

 

II. 10 points.

 

71. Jack London was a famous American writer. (0.5 point)

72. He was born (0.5 point) on January 13, 1876 in San Francisco, California. (0.5 point)

73. His family was very poor, (0.5 point) and/so he had to leave school (0.5 point) to make money. (0.5 point)

OR: Because his family was very poor, (0.5 point) he had to leave school (0.5 point) to make money. (0.5 point)

74. He worked hard in different jobs. (0.5 point)

75. Later, he returned to school (0.5 point) where he didn't stay long. (0.5 point)

OR: Later, he returned to school, (0.5 point) but he didn't stay there long. (0.5 point)

76. In 1897, he went to Alaska (0.5 point) to find gold, (0.5 point) (but) he found ideas (0.5 point) (there) for his books and stories instead. (0.5 point)

77. He came back home (0.5 point) and started to write. (0.5 point)

78. His writings were successful, (0.5 point) and/so he became rich and famous in his twenties. (0.5 point)

OR: Because his writings were successful, (0.5 point) he became rich and famous in his twenties. (0.5 point)

OR: His writings were so successful (0.5 point) that he became rich and famous in his twenties. (0.5 point)

79. In poor health/Because of his poor health (0.5 point), he died in 1916 (0.5 point) when he was only forty years old. (0.5 point)

 

III. 10 points.

 

* Form: 1.0 point

-  Correct form of a letter

* Task fulfillment: 4.0 points

- Complete the task with relevant information.

- Well-organized.

* Suggested marking:

- Where you live (0.5 point)

- What your house looks like (0.5 point)

- What you can see from your house (0.5 point)

- How far it is from your school (0.5 point)

- How you get to school (0.5 point)

- What kinds of facilities there are in your neighborhood (0.5 point)

- What things in your neighborhood you like best. Why (1.0 point)

* Language: 5.0 points

+ Appropriate vocabulary (2.0 points)

+ Correct grammar (2.0 points)

+ Punctuating/ Spelling (1.0 point)


 
 

  Ý kiến bạn đọc

Mã bảo mật   
Xem thêm đề thi về:
 

Các đề thi của Sở GD&ĐT Hải Dương

 

Đề thi khác cùng môn Môn tiếng Anh

Tìm kiếm đề thi
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây