Video ôn thi vào lớp 10 miễn phí

Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Phú Yên năm 2009 - 2010

Thứ bảy - 04/03/2017 03:30

Thivao10.net giới thiệu Đề thi vào 10 môn tiếng Anh chuyên Phú Yên năm 2009 2010 có đáp án cho các em luyện đề hiệu quả.

 

UBND tỉnh Phú Yên

Sở Giáo dục - đào Tạo

       
     
 
 

Đề chính thức

 

 

 

 

Kì thi tuyển sinh vào lớp 10 thpt chuyên

Năm học 2009 - 2010

Môn thi: Tiếng Anh 9 (Cho thí sinh thi vào chuyên Anh)

Thời gian: 120 phút ( không kể thời gian giao đề )

Ngày thi:  5/ 7/ 2009

 

 

A. pronunciation (10 points).

 

I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronunced differently from the others in each group. (5 points)

  • A. clerk
  • B. terse

    C. term

    D. jerk

  • A. mouths
  • B. paths

    C. months

    D. wreaths

  • A. vehicle
  • B. rhythm

    C. exhume

    D. behold

  • A. dormitory
  • B. information

    C. organization

    D. forward

  • A. food
  • B. shoot

    C. shook

    D. spool

    II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points)

  • A. philosopher
  • B. patriot

    C. atmosphere

    D. habit

  • A. pollute
  • B. severe

    C. tragic

    D. humane

  • A. economical
  • B. personality

    C. preparatory

    D. entertaiment

  • A. interrupt
  • B. interview

    C. intervene

    D. interstellar

  • A. mechanic
  • B. terrific

    C. Arabic

    D. Pacific

     

    B. VOCABULARY AND GRAMMAR (40 points).

     

    I. Choose the best answers to completes each sentence. (10 points)

    1.  I am afraid that these regulations have to be __________ with.

     A. complied

    B. provided

    C. faced

       D. met

    2.  His business is growing so fast that he must take __________ more workers.

         A. up

    B. on

    C. in

       D. over

    3.  The police must now __________ the escaped convict in the surrounding countries.

         A. search

    B. be in search

    C. look after

       D. look for

    4.  You are late again, please try to be __________ in the future.

         A. accurate

    B. punctural

    C. efficient

       D. reliable

    5.  Edward has found a bigger flat and is __________ move into it.

         A. near to

    B. ready for

    C. on the way

    D. about to

    6.  All the applicants for the post are thoroughly __________ for their suitability.

         A. searched

    B. investigated

    C. vetted

    D. scrutinized

    7.  __________ every part of the world has experienced an earthquake in recent years.

         A. Most

    B. Almost

    C. Each

    D. Nearby

    8.  He didn’t know anyone at the wedding __________ than the bridge and groom.

         A. other

    B. expect

    C. rather

    D. apart

    9.  When Bill saw my new car, he was __________ with envy.

         A. blue

    B. green

    C. yellow

    D. white

    10. He was holding a tiny bird in the __________ of his hand.

        A. thumb

    B. hole

    C. shin

    D. palm

    II. Give the correct form of the verbs in brackets. (10 points)

  • The man at the corner table (glance) _______ my way to see if I (listen) _______.
  • When I (look) _______ at my suitcase, I could see that somebody (try) ______ to open it.
  • I don’t know what’s the matter with him. He (act) _______ funny since you (be) _______ away.
  • Scarcely they (move)  _______ into the new house when their friends (come) _______ in.
  • Just as I (wonder) what to do next, the phone (ring) _______.
  • III. Give the correct form of the verbs to complete the passage. (10 points)

  • In some areas  water has to be boiled to ________ it. (pure)
  • He examined the parcel ________, as he had no idea what it could be. (suspect)
  • How do you ________ the real painting from the fake one ? (different)
  • Don’t worry about the volcano. It’s been ________ for years. (act)
  • Leisure habits won’t change much in the ________ future. (see) 
  • The conditions in the man’s prison were ________. (human)
  • I object strongly to the ________ of sport. (commerce)
  • A list of ________ events for the autumn is being prepared. (come)
  • Most people who work feel that they are ________. (pay)
  • They frequently ________ the traffic as they march through the streets. (mobile)
  • IV. Fill in each blank with a suitable prepostion. (10 points)

  • If she takes __________ the job of director, she will have to work harder.
  • The government put __________ the rebellion with great severity.
  • There was a man giving __________ leaflets outside the church.
  • I can’t make __________ the postmark on the letter, it looks like Basing stoke.
  • If he refuses to fall __________ my phans I can probably find someone more co-operative.
  • Diana showed a complete disregard __________ her own safety.
  • We walked on tiptoe __________ fear of being discovered.
  • Mary broke down __________ tears when we told her about the accident.
  • The car pulled __________ beside me and the driver asked me the way to the post office.
  • I had to send __________ an electrician to mend the switch.
  •  

    C. READING (30 points).

     

    I. Read the passage below and choose the best answer for each question. (5 points)

    Man is a land animal, but he is also closely tied to the sea. Throughout history the sea has served the need of man. The sea has provided man with food and a convenient way to travel to many parts of the world. Today, nearly two thirds of the world’s population live within 80 kms of the sea coast.

    In the modern technological world, the sea offers many resources to help mankind survive. Resources on land are beginning to be used up. The sea, however, still can be hoped to supply many of man’s needs. The list of riches of the sea yet to be developed by man’s technology is impressive. Oil and gas explorations have been carried out for nearly 30 years. A lot of valuable minerals exist on the ocean floor ready to be mined.

    Fish farming promises to be a good way to produce large quantities of food. The culture of fish and shellfish is an ancient skill practised in the past mainly by Oriental people.

    Besides oil and gas, the sea may offer new sources of energy. Experts believe that the warm temperature of the ocean can be used in a way similar to the steam in a steamship. Ocean currents and waves offer possible use as a source of energy.

    Technology is enabling man to explore ever more deeply under the sea. The development of strong, new materials has made this possible.

    The technology to harvest the sea continues to improve. Experts believe that by the year 2050s the problems that prevent us from fully exploiting the food, minerals, and energy sources of the sea will be largely solved.

    1. The best title for this passage is ___________.

    A. Sea Harvest.

    C. Sea Food.

    B. Technology and the Exploiting of the Sea.

    D. Man and Sea.

    2. The major things that the sea offers man are ___________.

    A. food, energy sources and minerals.

    C. minerals and oil.

    B. fish and oil.

    D. ocean currents and waves.

    3. The sea serves the needs of man because ___________.

    A. it provides man with sea food.

    C. it supplies man with minerals.

    B. it offers oil to man.

    D. all of the above.

     

    4. The word Oriental people in the fourth paragraph probably means ___________.

    A. European people.

    C. Asian people.

    B. African people.

    D. American people.

    5. We can conclude from the passage that ___________.

    A. the sea resources have largely been used up.

    B. the sea, in a broad sense, hasn’t yet been developed.

    C. the problems that prevent us from fully exploiting the sea have already been solved.

    D. by the year 2050, the technology will be good enough to exploit all the sea resources.

    II. Read the text and decide which answer (A, B, C or D) best fits each space. (15 points)

    street papers

         The problem of homelessness is an international one. In the capital cities of the world, the (1) _______ of people begging on the streets is becoming increasingly (2) _______. But all over the world, homeless people are taking the future into their own (3) _______. By selling “street papers” they no longer need to beg for a (4) _______.

    The concept of the street paper is (5) _______. It is sold by homeless and ex-homeless people who buy it at a (6) _______ price of 30 p and sell it to the public for 70 p, keeping 40 p for themselves. If they have no money, then they can get the first ten copies on (7) _______ and pay for them later. Every paper seller receives training and is given a special (8) _______ badge.

    The paper itself (9) _______ articles of general and social interest, film and book (10) _______, cartoons and the (11) _______ celebrity interview. Advertising and sales (12) _______ most of the income, and all profits go (13) _______ into helping homeless people.

    The Big Issue is the street paper of the British homeless. It was set up in 1991 and (14) _______ then it has helped hundreds of people to get (15) _______ the streets and back into society.

  • A. sight
  • B. vision

    C. look

    D. view

  • A. usual
  • B. common

    C. rare

    D. routine

  • A. heads
  • B. shoulders

    C. hands

    D. mouths

  • A. life
  • B. living

    C. being

    D. pay

  • A. easy
  • B. straight

    C. plain

    D .simple

  • A. stuck
  • B. steady

    C. held

    D. fixed

  • A. credit
  • B. cheque

    C. cash

    D. card

  • A. character
  • B. personality

    C. manner

    D. identity

  • A. consists
  • B. contains

    C. keeps

    D. gets

  • A. stories
  • B. reviews

    C. opinions

    D. views

  • A. sometimes
  • B. often

    C. occasional

    D. seldom

  • A. give
  • B. provide

    C. show

    D. offer

  • A. back
  • B. out

    C. through

    D. forward

  • A. from
  • B. of

    C. for

    D. since

  • A. out
  • B. away

    C. off

    D. up

    III. Fill in each blank with one suitable word to complete this passage. (10 points)

    ADVICE TO YOUNG PEOPLE ABOUT TO START WORK

    In these days of high unemployment, it is often difficult (1) __________ young people to find a job. If they are lucky (2) __________ to be asked to go for an interview, they may find (3) __________ there are at least 20 other applicants for the (4) __________. If a company is thinking of offering (5) __________ a job, they will ask you for at least one reference from either your previous employer (6) __________ someone who knows you well. (7) __________ taking up your job, you may have to sign a contract. You will probably have to do some training, (8) __________ help you to do the job more successfully. Once you have decided that this is your chosen career, you will then have to work (9) __________ to try and get promotion, which usually brings more responsibility and more money! If you are unlucky, you may be made redundant, and not be able to find (10) __________ job. It is also a good idea to pay some money

    into a pension scheme, which will help you to look after yourself and your family when you are retired. Finally, good luck!

     

    D. WRITING (20 points).

     

    I. Rewrite the sentences using the words in bold, in such a way that it means the same as the one given. Do not alter these words in any way. (10 points)

  • They’re telling me that I must make a decision soon. (pressure)
  • …………………………………………………………………………………………………

  • His smooth manner didn’t deceive us. (taken)
  • …………………………………………………………………………………………………

  • I really must answer all these letters. (get down)
  • …………………………………………………………………………………………………

  • Don’t run away with the idea that this work is easy. (conclusion)
  • …………………………………………………………………………………………………

  • I’m trying to concentrate, but all that noise you’re making is distracting me. (putting)
  • …………………………………………………………………………………………………

  • Nobody expected her to lose, but she did. (against)
  • …………………………………………………………………………………………………

  • You must concentrate on your work more. (apply)
  • …………………………………………………………………………………………………

  • She will probably be elected. (stands)
  • …………………………………………………………………………………………………

  • The boss was annoyed because his secretary came to work late. (objected)
  • …………………………………………………………………………………………………

  • The demand for tickets was so great that people queued day and night. (such)
  • …………………………………………………………………………………………………

    II. Use the promps provided to write full sentences to make a complete letter. (10 points)

    Dear John,

  • last letter / you / kindly offer / put / me / your flat / I be / Berlin.
  • I/  be / afraid / I / unable / take / offer / time being.
  • My father / sick / I / to stay / home / care / him.
  • He / very sick / I cannot / him / alone.
  • My brother / also / help / look / Dad / but / he now / away / business trip / Paris.
  • I / hope / be able / come / Berlin / later / end / year, / perhaps / January.
  • If / room / free / I / glad / stay / you.
  • I / let / know / phan / soon / possible / order / not interfere / own plan.
  • Thank / much / again / offer.
  • I / not / wait / see / you / Berlin / but / then / goodbye.
  • With love,

    Maria.

     

    ---------- The end ----------

    Đáp án đề thi

     

    A. pronunciation (10 points).

    I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronunced differently from the others in each group. (5 points) - 1/ each.

    1. A

    2. C

    3. C

    4. B

    5.   A

    II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points) - 1/ each.

    1. A

    2. C

    3. C

    4. B

    5.   C

    B. VOCABULARY AND GRAMMAR (35 points).

    I. Choose the best answers to completes each sentence (10 points) - 1/ each.

    1.   A

    2.   B

    3.   B

    4.   B

    5.   D

    6.   C

    7.   B

    8.   A

    9.   B

    10. D

    II. Give the correct form of the verbs in brackets (10 points) - 1/ each.

  • glanced – was listening.
  • looked – had tried.
  • has been acting – have been.
  • had they moved – came.
  • was wondering – rang.
  • III. Give the correct form of the verbs to complete the passage (10 points) - 1/ each.

  • purify
  • suspiciously
  • differentiate
  • inactive
  • foreseeable
  • inhuman
  • commercialization
  • forthcoming
  • underpaid
  • immobilise/ immobilize
  • IV. Fill in each blank with a suitable prepostion (5 points) - 1/ each.

    1. on/ over

    2. down

    3. out

    4. out

    5.   in with

    6. for

    7. for

    8. in

    9. up

    10. for

    C. READING (30 points).

    I. Read the passage and choose the best answer to each question (5 points) - 1/ each.

    1. B

    2. A

     3. D

     4. C

    5. D

    II. Read the text and decide which answer best fits each space (15 points) - 1/ each.

    1.     A

    2.     B

    3.     C

    4.     B

    5.   D

    6.     D

    7.     A

    8.     D

    9.     B

    10. B

    11.   C

    12.   B

    13.   A

    14.   D

    15. C

    II. Fill in each blank with one suitable word to complete this passage (10 points) - 1/ each.

      1. for

      2.  enough

      3. that

      4. job

      5.    you

      6. or

      7.  Before

      8. which

      9. hard

      10.  another

    IV. WRITING (20 points).

    I. Rewrite the sentences using the words in bold, in such a way that it means the same as the one given. Do not alter these words in any way. (10 points) - 1/ each.

  • They are putting pressure on me to make a decision soon.
  • We were not taken in by his smooth manner.
  • I really must get down to answerring all these letters.
  • Don’t come to/ draw the conclusion that this work is easy.
  • I’m trying to concentrate, but all that noise you’re making is putting me off.
  • Against everybody’s expectation, she lost
  • You must apply yourself to your work more.
  • She stands a good chance of being elected.
  • The boss objected to his secretary(‘s) coming to work late.
  •       The boss objected to the fact that his secretary came to work late.

  • It was such a great demand for tickets that people queued day and night.
  • II. Use the promps provided to write full sentences to make a complete … (10 points) - 1/ each.

    Dear John,

  •  In your last letter, you kindly offered to put me in your flat while/ when I am in Berlin.
  • I am  afraid (that) I am unable to take your offer for the time being.
  • My father is sick that I have to to stay (at) home to take care of him.
  • He is very sick, so  I cannot leave him / alone.
  • My brother  also  helped (to) look after  Dad, but  he is now  away on his/ a business trip in Paris.
  • I  hope to be/ I will be able to come to Berlin  later by/ at the end of this year, or perhaps in January.
  • If the/ your room is free, I am/ would glad to stay with you.
  • I will let you know my phan as soon as possible in order not to interfere with your own plan.
  • Thank you very much  again for your/ the offer.
  • I cannot wait to see  you in Berlin, but then I have to say goodbye.
  • With love,

    Maria.


     
     

      Ý kiến bạn đọc

    Mã bảo mật   
    Xem thêm đề thi về:
     

    Các đề thi của Sở GD&ĐT Phú Yên

     

    Đề thi khác cùng môn Môn tiếng Anh

    Tìm kiếm đề thi
    Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây