Video ôn thi vào lớp 10 miễn phí

Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh chuyên Vũng Tàu năm 2009 - 2010

Thứ tư - 18/01/2017 03:44

Thivao10.net giới thiệu Đề thi vào lớp 10 môn tiếng Anh chuyên Vũng Tàu năm 2009 2010 có đáp án gợi ý cho các em tham khảo.

UBND tỈnh vŨng tÀu

SỞ GiÁo dỤc - ĐÀo TẠo

 
 

Đề chính thức

 

 

Ky thi tuyỂn sinh vÀo lỚp 10 thpt chuyÊn

Năm học 2009 - 2010

Môn thi: Tiếng Anh 9 (Cho thí sinh thi vào chuyên Anh)

Thời gian: 120 phút ( không kể thời gian giao đề )

Ngày thi:  25/ 6/ 2009

 

A. pronunciation (10 points).

 

I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronunced differently from the others in each group. (5 points)

 

  • A. author

B. other

C. there

D. they

  • A. forest

B. control

C. product

D. ecology

  • A. industry

B. translate

C. construction

D. satisfy

  • A. baggage

B. courage

C. damage

D. invasion

  • A. advantage

B. addition

C. advertise

D. adventure

 

II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points)

 

A. deposit

B. festival

C. institute

D. resident

A. surprising

B. astonishing

C. amazing

D. interesting

A. interview

B. industry

C. essential

D. difficult

A. extreme

B. generous

C. lonely

D. clothing

A. friendly

B. extra

C. along

D. orphanage

 

B. VOCABULARY AND GRAMMAR (40 points).

 

I. Choose the best answers to completes each sentence. (10 points)

 

1.  One problem for teacher is that each student has his/ her own ________ needs.

     A. separate

B. divided

C. individual

D. distinctive

2.  I was ________ in the book I was reading and didn’t hear the phone.

A. submerged

B. distracted

C. gripped

D. engrossed

3.  If we hurry, we might get there ________ to catch the early train.

     A. right

B. in time

C. on time

D. before time

4.  To get a passport, you must send in your birth  ________ and two photos.

     A. certificate

B. licence

C. paper

D. card

5.  She tries to set  ________ an hour a week for practice.

     A. about

B. down

C. aside

D. in

6.  ________ stay the night if it’s too difficult to get home.

     A. At all costs

B. By all means

C. In all

D. On the whole

7.  Robert and his wife  ________ to my house for tea yesterday evening.

     A. came round

B. came about

C. came down

D. came away

8.  Each of the guests  ________ a bunch of flowers.

     A. are given

B. is given

C. were given

D. give

9.  To everyone’s surprise, Mr Brown  ________ at the Trade Union meeting.

     A. turned in

B. turned over

C. turned up

D. turned round

10. Everyone burst out laughing. There was a lot of  ________.

    A. laughs

B. laughter

C. laughings

D. laugh

 

II. Give the correct form of the verbs in brackets. (10 points)

 

  • I (meet) ________ John before I (be) ________ a fortnight in Paris.
  • The children were frightened because the lights suddenly (go) ________ out and they (sit) ________ in the dark.
  • What tune (play) ________ when we (come) ________ in?
  • She was badly hurt when her car hit another car. If she (wear) ________ her seat belt, she (not hurt) ________ so badly.
  • Coming into the room he (see) ________ Mary where he (leave) ________ her.

 

III. Give the correct form of the verbs to complete the passage. (10 points)

 

  • We go to the restaurant for ________ whenever we ‘re tired of eating meat. (vegestable)
  • Don’t worry. I ‘ll be waiting for you at the ________  to the pagoda . (enter)
  • The old theater of our city is being enlarged and ________. (modern)
  • Advertisements acount for three fourths of the ________ of the newspaper. (come)
  • What is the ________ of the adjective “solid”. ( oppose)
  • ________ should complain if they are not satisfied with the service they recieve. (Consume)
  • If your work is ________ you won’t get a raise. (satisfy)
  • ________ are alarmed by the rate at which tropical rainforest are being destroyed.(Conserve)
  • The athletes take part in the Olympic Games in the true spirit of ________. (sport)
  • You can never be sure what he is going to do. He is so ________. (predict)

 

IV. Arrange these sentences to make a complete passage (10 points).

 

  • As they built bigger and bigger ships, they were able to sail further and further away.
  • They don’t really mean that the world is getting smaller, of course.
  • They found that as they sailed further away from their home countries, the world became bigger.
  • Then men began to use ships to explore the world.
  • Today there are no undiscovered countries left to put on the map, but there are many new worlds to discover out in space.
  • But 2,300 years ago the Egyptians and the Greek thought that the world was very small and flat that around it was the  ocean.
  • We often hear people  saying that the world is getting smaller.
  • So they had to make new maps to show the countries that they found.
  • And they discovered new countries that they didn’t know about.
  • What they mean is that with modern means of transport, we can now reach every part of the world very quickly.

 

C. READING (30 points).

 

I. Read the passage below and choose the best answer for each question. (5 points)

 

People have been playing with marbles for thousands of years. The first marbles were probably either river stones that happened to be naturally round enough to roll or, more likely, rounded globs of clay that were baked hardness. Such very old clay marbles have been found in both Greek and Roman ruins, and quartz spheres have been dated at around 6000 B.C. Harder and more durable marbles tend to inspire different kinds of games than soft clay marbles, which crack very easily. So with the advent of hand rounded and polished marbles made of agate or some other rugged, igneous rock, the ‘golden age’ of marbles and marble play flowered. Stone marbles began to appear in the early 1800s in what is now the southern part of Germany. Shortly after, handmade glass marbles appeared in the same part of Europe. For the next 120 years, marbles and marble playing-there were literally hundred of games - flourished in both Europe and America. Marble players developed their own vocabulary for different sizes and materials of marbles, as well as for the many kinds of games to be played and the way marbles were used in the games. For example, if you were going to play a game of Ring-Taw, one of the most popular and enduring marbles games, you would lag for the first shot, and then knuckle down from the baulk, trying your best to get a mib or two with your opponent’s immie.

1. The author makes the point in the passage that playing with marbles  __________.

A. has been going on since ancient times               

B. is a relatively recent phenomenon

        C. is losing popularity                                

D. is a very expensive pastime

2. According to the passage, which of the following was the least used substance for making marbles?

A. agate

B. glass

C. rock

D. clay

3. It can be inferred from the passage that the use of marbles became very popular in Europe and America __________.

A. in the 18th century                                              

B. in the 1970s                     

C. in 6000 B.C                                             

D. after glass marbles were developed

4. We can infer from the passage that marble playing __________.

A. is a game only for children                   

B. has many variations in games

C. is played according to one set of rules           

D. uses only one kind of marble

5. We can conclude from lines 11-12 of the passage that the terminology of marble playing is __________.

A.specialized                                                          

B. used only by children

C. easy to understand                                             

D. derived from an ancient language

 

II. Read the text and decide which answer (A, B, C or D) best fits each space. (15 points)

 

Look on the bright side

Do you ever wish you were more optimistic, some one who always (1) _______ to be successful? Having some one around who always (2) _______ the worst isn’t really a lot of (3) _______ we all know someone who sees a single cloud on a sunny day and says,b “It looks (4) _______ rain.” But if you catch yourself thinking such things, it’s important to do something (5) _______ it. You can change your view of life, (6) _______ to psychologists, it only takes a little effort, and you’ll find life more rewarding as a (7) _______ . Optimism, they say, is partly about self-respect and confidence, but it’s also a more positive way of looking at life and all it has to (8) _______ . Optimists are more (9) _______ to start new projects and generally more prepared to take risks.

Upbringing is obviously very important in forming your (10) _______ to the world. Some people are brought up to (11) _______ too much on others and grow up forever blaming other people when anything (12) _______ wrong. Most optimists, on the (13) _______ hand, have been brought up not to (14) _______ failure as the end of the world-they just (15) _______ with their lives.

  • A. counted     

  B. expected    

C. felt             D. waited    

  • A. worries  

B. cares   

C. fears   

D. doubts

  • A. musement 

B. play   

C. enjoyment  

D. fun    

  • A. so    

B. to     

C. for    

D. like

  • A. with  

B. against 

C. about  

D. over   

  • A. judging  

B. according  

C. concerning 

D. following

  • A. result 

B. reason  

C. purpose 

D. product   

  • A. supply  

B. suggest  

C. offer    

D. propose

  • A. possible  

B. likely   

C. hopeful  

D. welcome  

  • A. opinion  

B. attitude  

C. view   

D. position

  • A. trust    

B. believe   

C. depend  

D. hope      

  • A. goes    

B. falls    

C. comes    

D. turns

  • A. opposite  

B. next   

C. other     

D. far          

  • A. regard  

B. respect  

C. suppose  

D. think

  • A. get up     

B. get on      

C. get out       

D. get over

III. Fill in each blank with one suitable word to complete this passage. (10 points)

Travelling to all corners of the world is (1) _______ easier and easier. We live (2) _______ a global village, but how well do we know and understand each other ? Here is (3) _______ simple test. Imagine you have arranged a meeting at  4 p.m . What time should you expect your foreign business colleagues to arrive? If they are German, they ‘ll be exactly (4) _______ time. If they are American, they ‘ll probably be 15 minutes early. If they are Bristish, they be 15 minutes (5) _______, and you should allow up to an hour for the Indians. Therefore, these are some small  advice in (6) _______ not to behave badly abroad. In France you shouldn’t sit down in a cafard untill you are shaken hands with everyone you know.In Afghanistan you ‘d  better spend at last 5 minutes (7) _______ hello.  In  Pakistan you mustn’t wink. It is offensive. In the Middle East  you must never use the left hand for greeting, eating, drinking or smoking. Also, you should care not to admire (8) _______ in your host’s home. They will feel that they have to give it to you.In Russia you must your hosts drink for drink or they will think you are unfriendly. In Thailand you should clasp your hands (9) _______ and lower your head and your eyes when you  greet  someone. In America you should eat your hamburger with both hands and as quickly as (10) _______. You shouldn’t try to have a conversation  until it is eaten.   

 

D. WRITING (20 points).

 

I. Rewrite the sentences in such a way that they mean almost the same as those printed before them. (10 points)

 

  • My brother studies now harder than he used to.

My brother .............................................................................................................................

  • Please don’t ask me that question.

I’d rather ................................................................................................................................

  • I last saw Bob when I was in Ho Chi Minh City.

I haven’t .................................................................................................................................

  • John only understood very little what the teacher said.

John could hardly ..................................................................................................................

  • Tom will be twenty next week.

It’s Tom’s ..............................................................................................................................

  • She is fond of her nephew although he behaves terribly.

She is fond of her nephew in .................................................................................................

  • He prefers reading books to watching TV.

He would ...............................................................................................................................

  • He didn’t hurry, so he missed the bus.

If ............................................................................................................................................

  • The train takes longer than the plane.

The plane ...............................................................................................................................

  • I don’t suppose you have change for 2 pounds, do you?

Do you happen .......................................................................................................................

 

II. Use the promps provided to write full sentences to make a complete letter. (10 points)

 

Dear Sir / Madam,

  • I / like / express / concern / increasing number / karaoke bars / city.
  • There be / lot / reason / I object / places.
  • Firstly, / owners / take / much money / those / come / sing.
  • Secondly, / they cause / much noise / neighborhood.
  • Thirdly, / there / number / pupils / play truant / just / go / those places / sing.
  • Last / least / these bars / do harm / appearance / city / because / their / ugly flashing lights.
  • I want / say / I / not / old fashioned person.
  • I hope / authority / take / matter / careful consideration.
  • I / not mean / ban them / but / there should / effective way / control / this kind / entertainment places.
  • I / look / see / city council / do / this master.

Yours truly, Thomas Cruise.

 

---------- The end ----------

 

Đáp án đề thi

 

A. pronunciation (10 points).

I. Choose the word (A, B, C or D) that has the underlined part pronunced differently from the others in each group. (5 points) - 1/ each.

1. A

2. B

3. B

4. D

5.   C

II. Choose the word (A, B, C or D) whose main stress pattern is not the same as that of the others. (5 points) - 1/ each.

1. A

2. D

3. C

4. A

5.   C

B. VOCABULARY AND GRAMMAR (35 points).

I. Choose the best answers to completes each sentence (10 points) - 1/ each.

1.   C

2.   D

3.   B

4.   A

5.   C

6.   B

7.   A

8.   B

9.   C

10. B

II. Give the correct form of the verbs in brackets (10 points) - 1/ each.

  • met – had been.
  • had gone – were sitting.
  • was being played – came.
  • had been wearing – wouldn’t have been hurt.
  • saw – had left.

III. Give the correct form of the verbs to complete the passage (10 points) - 1/ each.

  • vegetarians
  • consumers
  • entrance

7.  untisfactory

  • modernized

8.  Conservationists

  • incomes

9.  sportsmanship

  • opposite

10.unpredictable

IV. Arrange these sentences to make a complete passage (10 points).

g  b  j    f   d  c  i   a   h    e .

C. READING (30 points).

I. Read the passage and choose the best answer to each question (5 points) - 1/ each.

1. A

2. D

 3. D

 4. B

5. A

II. Read the text and decide which answer best fits each space (15 points) - 1/ each.

1.     B

2.     C

3.     D

4.     D

5.   C

6.     B

7.     A

8.     C

9.     B

10. B

11.   C

12.   A

13.   C

14.   A

15. B

II. Fill in each blank with one suitable word to complete this passage (10 points) - 1/ each.

  1. getting

  2.  in

  3. a

  4. on

  5.    late

  6. order

  7.  saying

  8. anything

  9. togethet

  10.  possible

 

D. WRITING (20 points).

I. Rewrite the sentences in such a way that they mean almost the same as those printed before them. (10 points)

  • My brother didn't use to study as/ so hard as he does now/ used to study more lazily than he does now.
  • I’d rather you didn’t ask me that question.
  • I haven’t seen Bob since I was in Ho Chi Minh City.
  • John could hardly understand what the teacher said.
  • It's Tom's twentieth birthday next week.
  • She is fond of her nephew in spite of his terrible behaviour.
  • He would rather read books than watch TV.
  • If he had hurried he would/could have caught / wouldn’t have missed the bus
  • The plane does not take as long as/takes a shorter time than/ is quicker/faster than the train.
  • Do you happen to have change for 2 pounds?

II. Use the promps provided to write full sentences to make a complete … (10 points) - 1/ each.

Dear Sir/ Madam,

  • I would like to express (my) concern about the increasing number of karaoke bars in the/ our city.
  • There are a lot of reasons that/ why I object to these/ those places.
  • Firstly, the owners take too much money from those people who come to sing.
  • Secondly, they cause/ are causing too much noise in/ to the neighborhood.
  • Thirdly, there are a number of pupils who/ that play truant just to go to those places to sing.
  • Last but not least, these bars do harm to the appearance of the city because of their ugly flashing light.
  • I (also) want to say (that) I am not an old fashioned person.
  • I hope (that) the authority will take this matter into careful consideration.
  •  I do not mean to ban them, but there should be an/ some effective way to control this kind of entertainment places.
  • I look/ am looking forward to seeing the city council doing something about this matter.
    Yours truly, Thomas Cruise.

 
 

  Ý kiến bạn đọc

Mã bảo mật   
Xem thêm đề thi về:
 

Các đề thi của Sở GD&ĐT Vũng Tàu

 

Đề thi khác cùng môn Môn tiếng Anh

Tìm kiếm đề thi
Bạn đã không sử dụng Site, Bấm vào đây để duy trì trạng thái đăng nhập. Thời gian chờ: 60 giây